Białko to składnik, bez którego nie można sobie wyobrazić zdrowej diety! Potrzebujemy ich do budowy każdej komórki ciała i do regeneracji. Gdzie szukać pełnowartościowego białka? Kiedy stosować odżywki białkowe? Jak wybrać najlepszy suplement białkowy?
Jak działa białko?
Menu osoby aktywnej fizycznie, jak również nieuprawiającej sportu, powinno zawierać wartościowe odżywczo pokarmy. Świadomy konsument ma przed sobą nie lada wyzwanie, bo dziś znacznie łatwiej znaleźć tańsze, ale nafaszerowane chemią produkty spożywcze. Problemem staje się dostarczenie do organizmu wysokiej jakości białka, którego organizm nie jest w stanie magazynować i nadmiar wydala. W trakcie procesów metabolicznych aminokwasy (składniki białek) są transportowane z układu pokarmowego do najodleglejszych obszarów ciała – wszędzie tam, gdzie są potrzebne. Jeśli uszkodzimy mięśnie podczas treningu siłowego, to cegiełkami, które będą go odbudowywać, będą właśnie aminokwasy. Co się dzieje, gdy nie dostarczamy wysokiej jakości białka do organizmu? Zaczyna on rozkładać białka ustrojowe, aby zdobyć cegiełki do natychmiastowej regeneracji, czyli tzw. naprawy priorytetowej. Mówiąc wprost, zjada się sam!
Źródła białka w posiłku
Między zwykłym jedzeniem a odżywkami białkowymi nie można postawić znaku równości. Mięso czy jaja to pokarmy bogate w wysokiej jakości białko o korzystnym profilu aminokwasowym. Na co dzień powinniśmy spożywać chude mięsno (wołowinę), ryby (dorsza) i jaja ekologiczne, oraz dania, które przygotujemy z nich sami. Odżywki białkowe, zazwyczaj wytwarzane z nabiału, stanowią natomiast idealne uzupełnienie diety. Szukając odżywek białkowych, warto zwrócić uwagę, do jakiej klasy należą, aby wybrać te najlepszej jakości i najbardziej odpowiednie dla siebie.
Koktajl z białkiem serwatkowym – idealne rozwiązanie
Nadmiar obowiązków i szybki tryb życia powodują, że czasem nie mamy czasu zjeść wartościowego posiłku. Koktajl białkowy to idealne rozwiązanie w takiej sytuacji, zwłaszcza jeśli zawiera białka serwatkowe. Sportowcy najbardziej cenią właśnie białka serwatki, bo są lekkostrawne, a ich aminogramy przewyższają pod względem wartości biologicznej nawet białko jajka kurzego, traktowane jako wzorzec. Białka serwatkowe są także stosowane w produktach specjalnego przeznaczenia: dla niemowląt i dzieci, dla osób chorych i w podeszłym wieku. Ich kolejną zaletą, obok doskonałej przyswajalności, także to, że są najmniej alergenne. Izolaty serwatki bez laktozy doskonale nadają się dla osób z nietolerancją laktozy.